Onze school - Begeleiding

De symbioseklas is er voor leerlingen die gaan beginnen met het voortgezet onderwijs en waarbij op de basisschool al het vermoeden bestaat dat de leerling op dat moment tussen het regulier- en speciaal onderwijs invalt. Deze leerlingen hebben behoefte aan extra ondersteuning vanwege sociaal-emotionele problematiek, werkhouding en/of gedrag.

Schoolondersteuningsprofiel

Elke school heeft een schoolondersteuningsprofiel waarin is vastgelegd welke ondersteuning de school kan bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. Het schoolondersteuningsprofiel van onze school vindt u hieronder: 

Het eerste aanspreekpunt

In het voortgezet onderwijs wordt bijna ieder vak gegeven door een andere docent. Om een leerling wat meer houvast te geven, heeft iedere klas een mentor. In de bovenbouw van de mavo en havo werken we niet met een mentor per klas, maar met een coach die een kleinere groep leerlingen begeleidt.

De mentor/coach is een docent die als taak heeft het reilen en zeilen van de klas als geheel en van de leerlingen individueel in de gaten te houden. Dat betreft niet alleen de resultaten, maar ook het welbevinden. Want een leerling die zich prettig voelt in een groep en op school, zal ook betere resultaten halen.

Volgens het "protocol dyslexie voortgezet onderwijs" is dyslexie een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.

Faalangsttraining

Voor wie?
In de eerste klas wordt er in de loop van november een Schoolvragenlijst afgenomen door de mentoren. Deze vragen zijn ontworpen om te kijken of de leerlingen problemen hebben met leertaken of met het presteren binnen schoolverband.

De trainers van de cursus "lefgasten" voeren naar aanleiding van de uitslagen van deze Schoolvragenlijst een gesprek met de leerling. Ook de ouders/verzorgers spelen in deze periode een grote rol. De leerlingen die in aanmerking komen voor de cursus krijgen een brief mee voor hun ouders/verzorgers om op een ouderavond kennis te komen maken met de trainers en het cursusprogramma.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Heeft u een vraag over het opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg en pedagogen. Iedere medewerker heeft een eigen specifieke deskundigheid om u en uw kind te ondersteunen.