Leeuwenhorst naar landelijke finale vakkanjers
Vakkanjers is een educatief programma waarin leerlingen worden uitgedaagd om slimme en creatieve oplossingen te bedenken voor concrete technische vraagstukken. Dat doen ze in de vorm van een competitie die wordt ondersteund door specialisten en mensen uit het bedrijfsleven. Onze tweede klas science groep doet dit jaar mee aan de explorer categorie (bedoeld voor 2e en 3e klassen van het voortgezet onderwijs).
De opdracht was om een oplossing voor een probleem op aarde te bedenken met behulp van satellietcommunicatie, een oplossing die bijdraagt aan een duurzame en sociale planeet. De leerlingen zijn daarbij helemaal vrijgelaten en ze hebben hun idee van de grond af zelf opgebouwd.
De leerlingen van onze scienceklas hebben in groepjes gewerkt en ze hebben hun idee gepresenteerd aan ouders en belangstellenden bij ons op school. Het was bijna niet te doen om uit alle leuke, zinvolle en mooie ideeën een winnaar te selecteren, maar uiteindelijk zijn Julian, Colin en Ray geselecteerd om onze school te vertegenwoordigen op de regiofinale in Delft die op 10 april plaatsvond in de hallen van een echte robotfabriek.
Hun idee is dat je met een aardbevingen-waarschuwingssysteem mensenlevens kan redden en je voorkomt een hoop ellende als je op tijd evacueert. Het systeem werkt met sensoren in de breuklijnen tussen de tektonische platen die razendsnel trillingen registreren en deze doorsturen naar een satelliet. Door de informatie van alle risicogebieden op aarde in kaart te brengen, wordt de voorspelbaarheid van aardbevingen veel groter, we denken dat we grote bevingen 2 weken van tevoren kunnen voorspellen.
Alle deelnemers kregen een stand. Een gelikte presentatie werd door onze professionele beamer haarscherp op een presentatiescherm afgebeeld. Met passie hebben onze leerlingen het idee gepitcht voor de experts. Om te beginnen is het probleem in kaart gebracht. In de historie zijn er veel aardbevingen geweest die grote verwoestingen hebben aangericht en talloze mensenlevens hebben gekost. Verder werd het technisch ontwerp gepresenteerd, ondersteund met een model van de aarde en de communicatiesatelliet. Daarbij was niet vergeten dat samenwerking tussen overheden noodzakelijk is. Een globale samenwerking die over technologische ontwikkeling gaat, die ook de niet geringe kosten moet opbrengen voor een dergelijk mega project. Onze Leeuwenhorst-techneuten wisten zich glansrijk staande te houden tijdens een kritische vragenronde door de ingenieurs en managers in de jury, die zelf ook steeds enthousiaster werden toen ze bij onze stand stonden.
De jury had er dus veel terechte complimenten voor over. Om te beginnen dat er een probleem wordt aangepakt dat belangrijk is en dat veel kan opleveren voor de mensheid. Verder valt de goede uitwerking van de oplossing op en er is echt gekeken naar de rol die geavanceerde technologie kan spelen als het gaat om duurzame oplossingen die het leven op aarde aangenamer kunnen maken. Ook viel het enthousiasme van ons Leeuwenhorst team op.
Geen wonder dat we door zijn naar de landelijke finale van vakkanjers in juni in Eindhoven.
Anton van Uitert, Lisa Frima en Tony van Berkel (science docenten)