mavo, havo, atheneum en gymnasium

Leeuwenhorst

Uitwisseling Monóvar (Alicante)

Van 4 tot 11 april zaten we met twaalf leerlingen uit havo 4 en vwo 4 in het dorp Monóvar (provincie Alicante). De uitwisselingsschool I.E.S. Enric Valor ligt aan de rand van het dorp met uitzicht op heuvels met amandelbomen, olijfbomen, wijngaarden en pijnbomen met als afwisseling kleine groepen boerenhuizen.

De (gym)docenten Loli en Manuel van de ontvangende school hadden geen ervaring met internationalisering maar hadden enorm hun best gedaan om een goed programma in elkaar te zetten.

De leerlingen volgden op school lessen, aten en sportten samen en deelden het lokale dagelijkse leven in het dorp met elkaar. Ook bezochten we de steden Valencia en Alicante waar we door middel van een hinderniscircuit (gymkana) de stad verkenden.

De rode draad van het programma was het bekijken van culturele verschillen en overeenkomsten vanuit verschillende perspectieven waaronder vooral zintuiglijk.  Wat zie ik, wat voel ik, wat ruik ik, wat proef ik, of wat hoor ik? En dat, zonder te vervallen in vooroordelen, oftewel wat vind ik?

De eerste dag was er een presentatie van de The Best Memories from Holland, door zowel de Spanjaarden als de Nederlanders gepresenteerd. De opdracht was: welke plek of welke activiteit was jouw Best Memory en leg uit waarom. Het was een leuke opdracht en gaf verschillende perspectieven op de uitwisseling in Nederland. En het bracht de kinderen na zes maanden weer bij elkaar. (samen leren fietsen, het leven in het gezin en thuis,de baantjes van de Nederlandse leerlingen, de vrijetijdsbesteding in het weekend en ons bezoek aan Amsterdam waren onder andere de herinneringen).

De eindpresentatie ging over The Best Memories van het verblijf in Spanje. De onderwerpen die daarbij aan bod kwamen, waren: het (niet) plannen van de Spanjaarden, het proeven van horchata (een aardamandeldrankje), het uitgebreide aanbod op de centrale markten aan vlees (zoals schapenkoppen), de vele parken en pleintjes als centraal ontmoetingspunt, het verschil in ontbijt, de arbeidsomstandigheden in de marmermijn, het voetbalveld aan de rand van het dorp als ontmoetingsplaats en de droge omgeving (het regent er slechts een paar keer per jaar). De presentatie gaf een goede terugblik op onze uitwisseling en bevestigde dat het doel van de uitwisseling was behaald.

Als docenten kunnen we ook zeggen dat ons (weer) een spiegel is voorgehouden over onze eigen normen en waarden. We wisten vaak niet wat er ging gebeuren en moesten veel afwachten, we hebben heel lang en veel getafeld, de regie in de groep is van iedereen en problemen worden pas achteraf besproken.

We kijken terug op twee fantastische weken!
Marjon van der Vegte & Désirée Steegers

 

Klik HIER voor het foto-album