mavo, havo, atheneum en gymnasium

Leeuwenhorst

Vrijdag 14 december is het weer Paarse Vrijdag. Door op die dag in het paars gekleed te gaan, tonen leerlingen en docenten hun respect voor mensen van alle soorten gender en seksuele oriëntatie, onder het motto ‘4 de liefde, draag paars’.

Paarse Vrijdag is vooral een feestelijke dag, maar biedt daarnaast ook de kans om serieus over de onderwerpen diversiteit en gender met elkaar aan de slag te gaan, ook op de overige 364 dagen van het jaar.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC, belangenvereniging voor lhbt’ers. Het idee kwam overgewaaid uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst georganiseerd nadat in korte tijd veel lhbt-jongeren zelfmoord hadden gepleegd. Paarse Vrijdag is sinds 2010 een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland. Aan de eerste editie in 2010 deden zo'n 150 scholen mee. Vorig jaar deden meer dan 900 Nederlandse scholen mee en werden ruim een half miljoen paarse polsbandjes uitgedeeld.

Om aandacht voor deze dag te vragen, staat er op 14 december een feestelijk versierde stand in de hal van de school van waaruit Paarse Vrijdagkranten en  polsbandjes worden verspreid. Deze kranten bieden niet alleen stof voor gesprek tussen leerlingen onderling, maar bevatten ook artikelen die gebruikt kunnen worden tijdens verschillende vaklessen.

In de hal staat ook een wand met foto’s met als thema ‘Ik val op’. De organisatie Mindmix is aanwezig met een professionele fotograaf die aan jou vraagt of er een foto van je gemaakt mag worden met bovenstaand opschrift. Natuurlijk (graag zelfs!) mag je ook zelf het initiatief nemen om een foto te laten maken. Deze foto komt daarna ook op de wand te hangen.  

Voor de beste/origineelste paarse outfit is er een verrassing: ‘het leukste cadeau in het donker………’.

Kom 14 december in het paars naar school, toon je respect, vier de liefde en laat zien waar op/op wie je valt!

Werkgroep diversiteit Leeuwenhorst