mavo, havo, atheneum en gymnasium

Leeuwenhorst

De brugklas

Op het Leeuwenhorst kun je kiezen uit verschillende type brugklassen: mavo/havo, havo/atheneum, atheneum en gymnasium.

We luisteren daarbij goed naar het advies van jouw basisschool. Zij kennen jou immers het beste! Later leggen we jouw CITO-score daar naast. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een advies over de verder te volgen opleiding. Meestal is het na een jaar wel duidelijk welk niveau het beste bij je past. Als het wat langer duurt is dat bij ons geen probleem. Wij hebben de school zo ingericht dat je aan het eind van klas 2 of soms zelfs klas 3 nog definitief kunt laten zien welk niveau voor jou het beste is. Je krijgt dus ruim de tijd om dit te ontdekken.

Nieuwe vakken
Veel vakken bij ons op school ken je waarschijnlijk al van de basisschool. Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, beeldende vorming, muziek en gymnastiek. Maar je krijgt straks ook nieuwe vakken. Spannend! Je leert dingen doen en bedenken die je nog nooit eerder hebt gedaan of bedacht.

Frans: op de basisschool heb je al Engels gehad en nu komt daar Frans bij. Een hele mooie taal die je bij ons leert spreken, verstaan en schrijven. Bonne chance!

Wiskunde: rekenen is leuk. Nog leuker wordt het als je het kunt gebruiken om alles wat je wilt uit te rekenen. Hoeveel tijd heb je nodig om in een roeiboot de oceaan over te steken? Hoe snel draaien de wielen van je fiets? Dat is wiskunde!

Latijn: als je kiest voor het gymnasium dan krijg je Latijn en later komt daar Grieks bij. Oude talen, die een hele nieuwe wereld voor je tot leven wekken. Je leert veel over de oorsprong van onze cultuur en onze samenleving maar ook over taal in het algemeen.

Chinees: Leerlingen die in een atheneum of gymnasium (samen VWO) brugklas komen, maken kennis met het vak Chinees. Je krijgt 1 uur per week les en leert dan al een klein beetje van de taal en de cultuur van China. Als je ermee verder wilt, kun je hier vanaf leerjaar 2 voor kiezen.