Nieuws over het tiny (tiny) house

Nieuws - Nieuws over het tiny (tiny) house

Dit schooljaar zijn de BWI-leerlingen uit leerjaar 4 weer verder gegaan met het mobiele tiny house. Inmiddels zit er een douche in het tiny house en er is een balklaag aangebracht waar straks de slaapkamer komt. De balklaag is mooi afgelakt door de leerlingen Tim de Koning en Rody Koolhaas. Binnenkort komt er een kozijn waarin de toegangsdeur naar de badkamer wordt geplaatst. Er hangt nu een boiler, die is aangesloten op het leidingwerk. Er is ook een relais geschakelde reisgroep. Dit is een reisgroep waarvan de stroom kan worden onderbroken van de vaste aansluiting. De elektra is dus onderverdeeld in een reisgroep en locatie-groepen (krachtstroom). De reisgroep is voor onderweg en op een camping en de locatie-groepen worden gebruikt bij de vaste plaats. 

Wist u dat…

  • het heel bijzonder is dat er zoveel voorzieningen in het tiny house zullen worden geplaatst? Namelijk een boiler, wasmachine/droger, afwasmachine, koelkast, combimagnetron en inductiekookplaat.
  • het tiny house maximaal 3,5 ton mag wegen en dat al het materiaal dat geplaatst gaat worden, eerst wordt gewogen op een gewone weegschaal? Om het tiny house zo licht mogelijk te houden, worden er voor de afwerking aan de buitenkant kunststof lichtgewicht schrootjes van Zweeds rabat gebruikt. 
  • er dit jaar twee klassen met timmerlieden zijn, omdat de animo onder leerlingen om aan het tiny house te werken, zo groot is? En daarom wordt er in de metselloods ook gewerkt aan een viertal tiny tiny houses!

Tiny tiny house

In leerjaar 4 wordt er een carrousel aangeboden van vier keuzevakken:

  1. Interieurbouw, stands en betimmeringen
  2. Gevelopeningen
  3. Bouwmethoden en bouwstijlen
  4. Constructieve aansluitingen en afwerking

Voor het eerste keuzevak wordt er momenteel aan scheidingswanden gewerkt; de tiny tiny houses zijn daar bij uitstek geschikt voor. Voor het keuzevak constructieve aansluitingen gaan de leerlingen een trap maken voor het “grote” tiny house en ook de dakspanten worden door hen gemaakt.

Wat moet er nog meer in het tiny house komen? Een keuken natuurlijk! Daar gaan de meubelmakers zich mee bezig houden; in koppels van twee leerlingen worden er zes keukens gemaakt. De beste keuken krijgt een plekje in het tiny house en wordt dan voorzien van een werkblad van beton ciré.

Wat een uniek en leerzaam project is dit en wat fijn dat de leerlingen er met zoveel enthousiasme aan werken!