vmbo basis | vmbo kader | technomavo | vakcollege 

KTS

11 april Girlsday

Girlsday op de KTS diverse activiteiten voor meisjes van leerjaar 1.
waaronder een bezoek aan Jora Vision en van Lent scheepsbouw.

Jora Vision realiseert spectaculaire projecten voor themaparken, dierentuinen, musea, waterparken en overige diverse organisaties binnen de recreatiebranche. Het unieke aanbod van ontwerp en productie onderscheidt hen in de thematiserings- en recreatiebranche in Europa.

Eigenaar De Raad (1966) begon in Rijnsburg in de jaren 80 met de handel in droogbloemen.

Het bedrijf maakte een overstap naar zijden en kunststof planten en voegde daar andere materialen aan toe. Jora verzorgde de decoratie in horecagelegenheden en zwembaden, nam een eigen werkplaats in gebruik en later een ontwerpafdeling. De horecaprojecten namen in belang af en de omzet uit de attractieparken nam toe.

Daarvoor werden in eerste aanleg voornamelijk decoratieve opdrachten verricht, maar dat groeide uit tot een specialisatie in thematisering.

Thematisering is het koppelen van een overkoepelend verhaal aan een attractie of parkdeel en het uitwerken van dat thema. Daarbij valt te denken aan decoratie en audiovisuele middelen, naamgeving, vormgeving en merchandising.

Als een van de marktpartijen op dit gebied voerde Jora Vision opdrachten uit voor een verscheidenheid aan opdrachtgevers, zoals de Efteling in Nederland en het Franse Futuroscope.  

Jora Vision heeft diverse internationale prijzen gewonnen op het gebied van leisure en attracties.

ROYAL VAN LENT SHIPYARD

Gelegen aan de Kagerplassen en vanaf 2019 met haar geheel nieuw gebouwde dok in Amsterdam, heeft Royal Van Lent Shipyard een prominente plaats ingenomen in de Nederlandse jachtbouw. De werf bestaat bijna 170 jaar en telt inmiddels ca. 500 eigen medewerkers verspreid over drie locaties en werkzaam in de vakdisciplines: werktuigbouw (pijpsystemen/ventilatie/isolatie en RVS), jachtschilderen, scheepsinterieurbouw, constructie (metaalbewerking, op- en afbouw) en in de meubelfabriek. Samen met onze trouwe co-makers (onderaannemers) dragen we zorg voor het bijzonder hoge kwaliteitsniveau van onze constructie, techniek en afwerking dat wereldwijd herkend en bewonderd wordt. Royal Van Lent Shipyard heeft het karakter behouden van een familiebedrijf. Er is een grote verbondenheid tussen de medewerkers en de werf. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar steeds grotere jachten kan er in Amsterdam tot maar liefst 160 meter lang gebouwd worden. Per jaar worden bij Royal Van Lent in Kaag en Amsterdam drie à vier schepen gebouwd. Royal Van Lent beschikt over drie overdekte en verwarmde droogdokken en twee hellingen, variërend in lengte van 70 tot 160 meter.

Miljoenen voor de Techniek

BWI jongens aan het bouwen

Project Techniekonderwijs moet tekort aan vakmensen helpen lenigen

'Miljoenen voor de techniek'

Met 180 werknemers is Vink Installatiegroep uit Roelofarendsveen bepaald geen klein bedrijf. Maar directeur Peter Bakker zou er zó twintig vakmensen bij willen hebben. Alleen: hij kan ze nergens vinden. Noodgedwongen huurt Vink daarom steeds zo’n vijftig tot zestig zzp’ers en Polen, Roemenen en Bulgaren in. ,,Maar dan heb je al meteen een probleem met de taal. En als je een op de vier echt zijn gang kunt laten gaan, is het veel. De rest moet je de hele dag nalopen.’’ Vandaar dat zijn bedrijf al zelf opleidingen verzorgt, gastlessen geeft op technische scholen en stageplaatsen heeft en in de woorden van Bakker ’alles doet om die gasten binnen te houden.’ Directeur Ton de Groot van de KTS in Voorhout lepelt meteen wat cijfers op om aan te geven hoe hoog de nood is: de KTS is de op één na grootste technische school van Nederland en heeft in de bovenbouw momenteel ongeveer 200 jongeren waarvan 120 een opleiding volgen voor het installatievak. En in de Leidse regio zijn naast Vink nog zo’n 160 bedrijven in de installatiebranche of andere techniek actief. ,,Wie hier een opleiding doet, heeft honderd procent kans op een baan. En een goede lasser verdient even veel als een docent. Maar bijna niemand  weet dat.’’

Miljoenen

Het kabinet stelt - eindelijk, zegt De Groot - extra geld beschikbaar voor technisch onderwijs. De Leidse regio tekent in voor zeven miljoen voor de komende vier jaar. Daarvoor moeten gemeenten, bedrijven en het onderwijs dan wel een plan indienen en dat moet voor 1 april bij het ministerie liggen. Dat gaat wel lukken, zo blijkt uit de aanwezigheid van tientallen directeuren en directrices deze dinsdagmorgen op de KTS: van zestig bedrijven is de handtekening al binnen. 

Van de bedrijven wordt wel wat gevraagd: stageplekken, gastlessen geven (’het is toch het leukst voor de leerlingen als ze les krijgen van mensen uit de praktijk’) en - dat is nieuw - docenten bijscholen in hun bedrijven. ,,Als je twintig jaar geleden je papiertje hebt gehaald, is er wel wat veranderd. We willen dat onze docenten een aantal weken per jaar naar bedrijven gaan om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen’’, aldus De Groot. Want het gaat hard, bevestigen de ondernemers zelf. Op de vraag hoe lang het duurt voordat je een vakman bent, klinkt uit de zaal van verschillende kanten: je hele loopbaan, want het vak verandert voortdurend in een hoog tempo. Bedrijven moeten ook tien procent co-financieren. Maar dat mag in natura, dus dat is geen probleem, weet De Groot. Maar het grote probleem is: hoe interesseer je jongeren voor een baan in de techniek? Nog altijd heerst het vooroordeel dat je naar de technische school gaat als je niet goed kunt leren, zegt een ondernemer. En de spoeling wordt dunner, want het aantal leerlingen op de basisscholen daalt.

Learning Labs

Met name daarin moet het project Sterk Techniekonderwijs verandering gaan brengen: op de KTS, maar ook op het Vakcollege Rijnmond in Katwijk en op het Da Vinci en Bonaventura in Leiden komen ’Learning Labs’. Daar gaan alle leerlingen van de groepen zeven en acht kennismaken met wat de techniek te bieden heeft. Daarbij richten de scholen zich nadrukkelijk ook op leerlingen die havo of vwo (kunnen) doen. ,,We hebben al een techno-mavo, we willen ook een techno-havo’’, aldus De Groot. Het eerste moet in september open. Nu kiest ruim een kwart van de basisscholieren voor de techniek, dat moet een derde worden. Projectleider Adrie Pijnenburg gaat er de komende vier jaar hard aan trekken. ,,Het gaat echt een uitdaging worden. Maar ik proef in deze regio ongekend veel energie en een enorm ambitieniveau.’’

door: Sjaak Smakman 

Leids dagblad Duin- en Bollenstreek Woensdag 13 maart

Sportdag leerjaar 4

Op donderdag 28 maart staat de sportdag van leerjaar 4 weer op het programma. De sportdag duurt van 12.10 tot 17.00 uur en zal plaats vinden op het terrein van Foreholte tegenover de school.

De afdelingen zullen weer tegen elkaar gaan strijden om de felbegeerde beker. 

Voetbal, hockey, tchouckbal, softbal en touwtrekken zullen op het programma staan.

kts leerlingen rechts

KTS