VO+
Wat is VO+
VO+ is een voorziening van de KTS, in samenwerking met het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek. In een VO+ klas volgen leerlingen het reguliere lesprogramma, maar met meer maatwerk en persoonlijke aandacht. Vanuit een gestructureerde, prikkelarme en voorspelbare onderwijsomgeving (max. 12 leerlingen) werken leerlingen aan eigen leerdoelen. Zo wordt toegewerkt naar succesvol instromen in één van de andere klassen op de school. De doelstelling is om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften een kans te bieden op het behalen van een regulier diploma.
Voor wie is het bedoeld?
VO+ is bedoeld voor een specifieke groep leerlingen, waarbij de ondersteuningsbehoeften bij start in het voortgezet onderwijs nog te groot zijn. Er bestaat twijfel over het onderwijsperspectief in het reguliere onderwijsaanbod en twijfel tussen VSO en regulier VO. Deze leerlingen hebben behoefte aan extra ondersteuning vanwege sociaal-emotionele problematiek, werkhouding en/of gedrag.
Voorbeelden hiervan zijn:
- internaliserende problematiek, bijv. op het gebied van (faal)angst;
- verhoogde prikkelgevoeligheid
- gevoelig zijn in het omgaan met feedback;
- inzicht in sociale situaties, oorzaak-gevolg relaties;
- het houden van overzicht, plannen en organiseren, concentreren en het reguleren van emoties.
Wat wordt er in de VO+ klas geboden?
Leerlingen kunnen instromen in leerjaar 1, 2 en 3 in een kleine klas van maximaal 12 leerlingen. We werken vanuit een vast theorielokaal, waarin leerlingen op een vaste plek zitten. De klas, en de leerlingen op individueel niveau, krijgen een intensievere samenwerking met het ondersteuningsteam en (jeugd)hulpverlening. Ook is er meer contact met het thuisfront. Tijdens de schooldag wordt aandacht besteedt aan het aanleren van verschillende vaardigheden, het werken met druk- en stressfactoren en het voorspelbaar en inzichtelijk maken van het onderwijs.
Benodigde vaardigheden voor een leerling
Van leerlingen in de VO+ klas worden een bepaalde set vaardigheden gevraagd:
- Open staan voor coaching en dit kunnen toepassen in situaties;
- Zelfstandig kunnen bewegen in groepen leerlingen zoals pauze en uitjes;
- Aanspreekbaar zijn (ook door onbekende mensen);
- Zelfstandig werken (eventueel na verlengde instructie);
- Basale kennis en acceptatie van de eigen belemmeringen;
- Agressiebeheersing;
- Belastbaar genoeg om een volledig schoolprogramma en huiswerk aan te kunnen;
- Door niveaubepaling (LVS) blijkt dat de leerling presteert op het niveau dat overeenkomt met het onderwijsniveau VMBO basis of kader.
Toeleiding VO+ klas
Leerlingen kunnen in aanmerking komen voor een plaatsing in de VO+ klas na een positief advies van het Loket Passend Onderwijs en de aanmeldingscommissie van de school. De volgende condities worden daarin meegenomen:
- Er dient plaatsruimte te zijn in de VO+ klas. Om de noodzakelijke ondersteuning en onderwijskwaliteit te kunnen bieden, hanteren wij per leerjaar een maximale capaciteit van 12 leerlingen in de VO+ klas.
- Leerlingen zijn woonachtig binnen het gebied van het Samenwerkingsverband Duin- en Bollenstreek of SWV Leiden.
- Uit de niveaubepaling blijkt dat de leerling presteert op het niveau dat overeenkomt met VMBO basis of kader.
- Op de toeleverende school is gebleken dat de leerling aangewezen is op specifieke ondersteuning in het voortgezet onderwijs die door de VO+ geboden kan worden. Betrokkenen twijfelen tussen een plaats in het speciaal of het regulier onderwijs;
- Door de school van herkomst is gewerkt met handelingsgerichte doelen en er is een ontwikkelperspectiefplan (OPP) of groeidocument opgesteld dat in de afgelopen twee maanden is geëvalueerd;
- De toeleverende en de plaatsende school zijn er beiden van overtuigd dat het behalen van een diploma VMBO basis of kader realistisch is.
Meer informatie over procedure en voorrangsregels in het geval van overaanmelding vindt u hieronder:
Overaanmelding
Er is plaats voor twee VO+ klassen in leerjaar 1. Na de centrale aanmeldweek wordt, op basis van de voorrangsregels, bepaald welke leerlingen in aanmerking komen voor plaatsing:
- Leerlingen die woonachtig zijn in het gebied van Samenwerkingsverband Duin- en Bollenstreek hebben voorrang op andere leerlingen.
- Daarna komen de leerlingen die wonen in het gebied van Samenwerkingsverband Leiden.
- Als er na toelating van leerlingen uit de Duin- en Bollenstreek en Leiden nog plekken beschikbaar zijn, worden de overige aanmeldingen in behandeling genomen.
Bij overaanmelding binnen één van de voorrangsgebieden worden leerlingen op basis van objectieve criteria, namelijk de woonafstand tot de KTS, in behandeling genomen.
Voor vragen over onze VO+ klassen kunt u contact opnemen met:
Teamleider VO+(symbiose) en ondersteuning: mevrouw S. Duindam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Intern begeleider VO+(symbiose): mevrouw E. van Delft (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Voor meer informatie verwijzen we u naar de folder over de Symbioseklas.