Mavo en havo-instroom volgens IVO werkwijze

Duinzigt

Zo, het beginnen is nu echt gestopt. Wat een rare titel, stoppen met beginnen ? De introductieperiode voor de brugklassen is ten einde. We zien het brugklasfeest als een soort ijkmoment in het proces van gewenning. Het is namelijk ook niet niks: Van een veilige, kleine basisschool naar een grote, nieuwe en hogere school. Nieuwe vakken, een andere route fietsen om er te komen, elk uur een andere docent voor je neus, andere schooltijden, andere regels etc.etc.

Vier weken terug stonden de eerste dagen vooral in het teken van elkaar leren kennen en alles te weten komen om een goede start op Duinzigt te kunnen maken. Kennismaken met je klasgenoten, met je mentor. Door het gebouw heen om te zien waar je Godsdienst, Engels, Frans en geschiedenis hebt. Ohja, waar is de gymzaal en hoeveel kost een broodje ham ? Taal heet ineens Nederlands en Rekenen is nu wiskunde.

Ook nieuw is Arts, Sports en Discovery. Leuke, nieuwe vakken om je eigen talent te ontdekken en te ontwikkelen. Naast de 'gewone ' lessen een blokuur talentontwikkeling. De eerste ouderavond is geweest, een informatieavond waar mevrouw Van der Gugten alles heeft verteld over de school en specifiek over de brugklas. Met elkaar in contact staan is een centraal thema in de brugklas (maar ook in de andere leerjaren).

In de tweede week een dag naar de Kwakel, een teambuildingsdag. In de klei, modder en tussen de koeien leer je je maatjes in de klas wel kennen. Op wie kun je bouwen, met wie heb je een klik ?

Ik sprak wat leerlingen over hoe ze deze eerste periode hebben ervaren. ' Vet cool en ook spannend ' , ' Ik heb gelijk nieuwe vrienden gemaakt' . Zomaar wat quotes uit deze gesprekken. 'De tassen zijn zwaar, de lessen zijn leuk'. Iemand anders zegt dat de docenten goed uitleggen en aardig zijn. De mooiste quote als afsluiter: 'Het lopen door school na ieder uur vind ik veel leuker dan op de basisschool '.

Dus hoe overleef je nu de brugklas ? Nou, wat de foto al aangeeft...................gewoon blijven ademen, eten en drinken !!!