Keuzebegeleiding

Leerlingen - Keuzebegeleiding

Vanaf klas 2 ga je nadenken over de opleiding die je na Duinzigt wilt volgen. In de begeleidingsles en daarbuiten zal je geholpen worden een goede keuze te maken.

'Kiezen of delen' is een uitdrukking die je misschien wel eens gehoord hebt. Kiezen of delen gebruik je in situaties waarin je een lastige beslissing moet nemen die nadelige gevolgen kan hebben.

Sommige leerlingen weten al op de basisschool wat ze later willen worden: verpleegster, politieagent of architect. Voor anderen blijft het nog lang onduidelijk welke opleiding of welk beroep het wordt. 

Ongeveer drie kwart van de mavoleerlingen vervolgt de schoolloopbaan in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In het mbo ga je leren voor een beroep dat bij je past: kapper, bakker, verzorgende, automonteur etc.

Helaas is het niet mogelijk om na klas 3 op Duinzigt je havo-opleiding af te maken. Ook mavo-geslaagden die naar 4-havo willen doorstromen, zullen zich bij een andere middelbare school moeten inschrijven.

Tussen kerst- en meivakantie 2021 gaan alle leerlingen van 3-mavo en 3-havo een dag stage lopen. Het gaat om een snuffelstage, die je zelf moet zoeken en waarin je je oriĆ«nteert op een beroep of bedrijf. 

Duinzigt is een van de scholen die aan de basis stond van het project Professional meets Talent (PmT). Het is een platform dat vraag en aanbod op het gebied van stages bij elkaar brengt.