LOB

Leerlingen - LOB

Sommige leerlingen weten al op de basisschool wat ze later willen worden: verpleegster, politieagent of architect. Voor anderen blijft het nog lang onduidelijk welke opleiding of welk beroep het wordt. 

Op school zullen we je bij het kiezen van een passende vervolgopleiding begeleiden. We noemen dat Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding, afgekort LOB. Centrale vragen bij LOB zijn: 'Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat kan ik?' Omdat je voortdurend in ontwikkeling bent, kunnen de antwoorden op deze vragen in de loop van de tijd veranderen. Vandaar dat we ze je in de keuzebegeleiding ieder jaar opnieuw stellen. Het ontdekken van je talenten en interesses begint al bij Duinzigt XL in de brugklas en krijgt een vervolg in klas 2. In klas 3 ga je een week een snuffelstage uitvoeren en in klas 4 verdiep je je bij het profielwerkstuk in een vervolgopleiding of beroep.

In de begeleidingslessen in klas 2, 3 en 4 komt LOB regelmatig ter sprake. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Qompas. In deze online methode wordt niet alleen uitgelegd hoe het vervolgonderwijs eruit ziet en wat verschillende opleidingen inhouden, maar er zijn ook opdrachten en testjes. Sommige opdrachten moet je thuis met je ouders bespreken. Zij kennen je op sommige vlakken misschien wel beter dan jij jezelf. Na één, twee of drie jaar Qompas heb je je eigen loopbaandossier, een waardevol document dat je helpt om te komen tot een vervolgopleiding dat bij je past.

Gedurende het jaar organiseren vervolgopleidingen zoals het MBO-Rijnland en het Nova College activiteiten en meeloop-dagen voor leerlingen van het vmbo. Ook zijn er bedrijven die groepen leerlingen uitnodigen om op de werkvloer te komen kijken zoals bij Green Unplugged. Een belangrijke gelegenheid waarbij tientallen mbo-opleidingen zich presenteren is de informatieavond bij de KTS begin november.

Voor ouders en verzorgers is er begin februari een informatieavond over de vakkenkeuze in 3-mavo en 3-havo. Het is namelijk heel belangrijk dat ook zij betrokken zijn bij jouw keuzes. Het is onvoldoende om er alleen af en toe in de begeleidingsles mee bezig te zijn. Ook buiten school zijn er volop kansen om te onderzoeken wat bij je past. Misschien heb je wel een bijbaantje of doe je vrijwilligerswerk bij een club. Vraag je ouders, buren, ooms en tantes hoe zij hun opleiding en beroep hebben gekozen. Kortom, wees actief en denk erover na!

Begin je een beetje een idee te krijgen welke richting je later op wil, of ondanks alle LOB-lessen juist nog steeds niet, ga dan in gesprek met je mentor. Hij/zij kan met je meedenken over de mogelijkheden en welke vakken je het beste kan kiezen. Als je mentor het antwoord op je vragen niet weet, kan hij/zij je doorverwijzen naar een van de decanen mw. Van Rooden of mw. Van Haeringen. Zij zijn op donderdag beschikbaar voor vragen.