Keuzes toegelicht

Leerlingen - Keuzes toegelicht

'Kiezen of delen' is een uitdrukking die je misschien wel eens gehoord hebt. Kiezen of delen gebruik je in situaties waarin je een lastige beslissing moet nemen die nadelige gevolgen kan hebben.

Ook tijdens je schoolloopbaan is het soms 'kiezen of delen'. In klas 1 en 2 (mavo en havo) valt er behalve Duinzigt XL nog niets te kiezen. Je maakt kennis met alle mogelijke vakken en ontdekt welke vakken je leuk vindt en in welke vakken je goed bent. Vanaf klas 3-mavo en in heel beperkte mate halverwege klas 3-havo krijg je te maken met keuzevakken en kun je vakken die je wat minder liggen, laten vallen. 

Vooral als leerling in 2-mavo is het belangrijk om je goed te verdiepen in de vakkenkeuze én in de mogelijke consequenties van de gemaakte keuzes. Als je in 3-mavo een vak niet gekozen hebt, kun je het in 4-mavo niet alsnog kiezen. Dit is vooral belangrijk voor de leerlingen die de mogelijkheid willen open houden om na 4-mavo naar 4-havo te gaan. In ieder havo-profiel zitten verplichte vakken, die je in 4-mavo gevolgd moet hebben om ze te kunnen kiezen. Zo is bijvoorbeeld in de maatschappijprofielen het vak geschiedenis verplicht en in de natuurprofielen het vak scheikunde. 

In klas 2-mavo maak je een keuze voor de vakken die je in 3-mavo wilt volgen. Om te beginnen maak je een keuze voor een profiel of beter gezegd een combinatie van twee profielen: 'Techniek / Groen' of 'Economie / Zorg & Welzijn'. De profielencombinatie Techniek / Groen bevat de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en aardrijkskunde. De profielencombinatie Economie / Zorg & Welzijn bestaat uit de vakken economie, geschiedenis, biologie en een keuze tussen Frans of Duits. In de zogenaamde vrije ruimte kies je er nog drie vakken bij. Dat kunnen vakken zijn uit de profielcombinatie die je niet gekozen hebt of vakken uit het volgende rijtje: muziek, handvaardigheid en IT&M.

In klas 2-havo hoef je nog geen keuzes te maken, behalve als je overstapt naar 3-mavo. Dan krijg je te maken met dezelfde keuzes als de leerlingen in 2-mavo.

Zowel in 3-mavo als in 3-havo moet je voor klas 4 een profiel kiezen. In de mavo zijn dat Techniek, Groen, Economie en Zorg & Welzijn. In de havo zijn er ook vier profielen: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. Naast de vakken in je profiel kies je ook nog een aantal vakken in de vrije ruimte. Om alvast een beetje 'voor te sorteren' maak je halverwege klas 3-havo de keuze tussen handvaardigheid en natuurkunde. 

Voordat je half maart je definitieve keuze doorgeeft, maak je in januari eerst nog een voorlopige keuze.