Havo-kansleerling

Groep 8 - Havo-kansleerling

Andere locaties

Duinzigt
voor een stevige basis
met heel veel extra's

Eenmaal aangenomen word je geplaatst in een brugklas die volgens het schooladvies het beste bij jou past: mavo of havo. Maar, soms is nog helemaal niet zo duidelijk welke klas het beste bij jou past.

Het kan zijn dat je er een beetje tussenin zit: je bent een goede mavoleerling die misschien wel havo kan. En de vraag is dan: wat is wijsheid? Ga je eerst succeservaringen opdoen in 1-mavo en daarna de overstap maken naar 2-havo? Of kies je voor plaatsing in 1-havo en probeer je jezelf op te trekken aan de leerlingen die een havo-advies hebben gekregen? Ben jij zo'n 'havo-kansleerling', dan zullen we in overleg met je groep-8-leerkracht en je ouders bekijken in welke klas je het best op je plaats bent. 

In principe blijf je twee jaar in dezelfde klas. Maar als je in 1-havo zit en aan het einde van het jaar niet aan de overgangsnorm voldoet, kom je in 2-mavo. Maar andersom is dus ook mogelijk. Als je in 1-mavo zit en je blijkt meer in je mars te hebben, kun je aan het einde van het jaar overstappen naar 2-havo. Ook na klas 2 stappen er altijd nog leerlingen over. In de meeste gevallen gaat het dan om leerlingen die na twee of drie jaar havo toch voor de mavo kiezen. In een heel uitzonderlijk geval kunnen leerlingen na 2-mavo nog opstromen naar de havo. Maar daarvoor geldt wel een heel strenge normering.