Advies en eindtoets

Groep 8 - Advies en eindtoets

Andere locaties

Duinzigt
voor een stevige basis
met heel veel extra's

Bij de aanname kijken we naar het schooladvies dat je leerkracht van groep 8 gegeven heeft. Dat advies is gebaseerd op de resultaten die je in groep 6, 7 en 8 hebt behaald.

In april maak je dan nog een Eindtoets, bijvoorbeeld die van Cito. De uitslag daarvan komt pas later en heeft géén invloed meer op de aanname, tenzij de leerkracht er aanleiding in ziet om het advies te wijzigen. 

Op Duinzigt wordt er les gegeven op twee niveaus: mavo (vmbo-tl) en havo. Voor toelating tot mavo moet je een mavo-advies hebben en voor havo een havo-advies. Nu is het zo dat binnen één niveau de verschillen soms toch nog groot kunnen zijn. Niet zo groot als op de basisschool, maar toch. In een mavoklas zitten bijvoorbeeld leerlingen die alleen met hard werken en extra hulp het diploma zullen halen. Maar in diezelfde klas zitten ook leerlingen die na het mavo-examen misschien wel naar de havo willen. De één is niet beter dan de ander. Het gaat er om dat je in de klas zit, die het beste past bij jouw mogelijkheden.

In de meeste gevallen is het wel duidelijk. Dan geeft de leerkracht van de basisschool een mavo-advies of een havo-advies. Maar soms weet de leerkracht het ook niet zeker. Dan weet hij/zij niet of de goede ontwikkeling, die je op de basisschool hebt laten zien in het voortgezet onderwijs zal worden doorgezet. In dat geval kan hij/zij een dubbel advies geven zoals een vmbo-gl/tl-advies of een mavo/havo-advies. Op Duinzigt kun je dus worden aangenomen met één van de volgende adviezen: vmbo-gl/tl, vmbo-tl (mavo), mavo/havo en havo.